Skład:

  • 1 kg zielonej cukini pociętej wzdłuż w cienkie kawałeczki
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 50 g świeżo startego sera Emilgrana
  • 15 g posiekanych główek czosnku
  • 750 ml wywaru z kurczaka
  • 60 ml śmietany 18%
  • posiekane liście świeżej bazylii
  • posiekana świeża pietruszka
  • sól morska, czarny pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzewamy oliwę z oliwek w głębokim garnku, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie wrzucamy pokrojoną cukinię, czosnek, dodajemy sól, pieprz oraz bazylię.,

Smażymy wszystko na średnim ogniu co najmniej 10 minut tak, aby cukinia i czosnek zbrązowaiły i zmiękły.

Następnie dodajemy wywar z kurczaka, pozostawiamy wszystko na 8-10 minut na wolnym ogniu, bez przykrywki. Zdejmujemy garnek z ognia i jego zawartość przelewamy do misy robota kuchennego i wszystko mielimy tak długo, aż cikinia i czosnek całkowicie się połączą.

Następnie wlewamy z powrotem całą zawartość rondla i zaciągamy śmietaną. Dodajemy pietruszkę i dużą ilość sera, pozwólmy mu się rozpuścić. Gdy podajemy zupę na talerzu, posypujemy ją na wierzchu jeszcze odrobiną sera dla ozdoby.

Podajemy z grzankami.