Skład:
- 1 kg zielonej cukini pociętej wzdłuż w cienkie kawałeczki
- 60 ml oliwy z oliwek
- 50 g świeżo startego sera Emilgrana
- 15 g posiekanych główek czosnku
- 750 ml wywaru z kurczaka
- 60 ml śmietany 18%
- posiekane liście świeżej bazylii
- posiekana świeża pietruszka
- sól morska, czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzewamy oliwę z oliwek w głębokim garnku, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie wrzucamy pokrojoną cukinię, czosnek, dodajemy sól, pieprz oraz bazylię.,
Smażymy wszystko na średnim ogniu co najmniej 10 minut tak, aby cukinia i czosnek zbrązowaiły i zmiękły.
Następnie dodajemy wywar z kurczaka, pozostawiamy wszystko na 8-10 minut na wolnym ogniu, bez przykrywki. Zdejmujemy garnek z ognia i jego zawartość przelewamy do misy robota kuchennego i wszystko mielimy tak długo, aż cikinia i czosnek całkowicie się połączą.
Następnie wlewamy z powrotem całą zawartość rondla i zaciągamy śmietaną. Dodajemy pietruszkę i dużą ilość sera, pozwólmy mu się rozpuścić. Gdy podajemy zupę na talerzu, posypujemy ją na wierzchu jeszcze odrobiną sera dla ozdoby.
Podajemy z grzankami.