Skład:
- 300 g makaronu spaghetti
- 500 g świeżego szpinaku
- 100 g śmietany 18%
- 60 g cebuli
- 16 g czosnku
- 20 ml oliwy z oliwek
- 30 g świeżo startego sera Emilgrana
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Przygotowanie:
Spaghetti gotujemy zgodnie z zaleceniami z opakowania. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie z oliwek na złoty kolor.
Szpinak myjemy i dorzucamy do cebuli, dodajemy wyciśnięty czosnek. Dusimy wszystko razem przez około 10-15 minut na wolnym ogniu.
Do szpinaku dodajemy śmietanę oraz przyprawy (gałkę muszkatołową, sól, pieprz). Do ugotowanego spaghetti dodajemy szpinak i mieszamy delikatnie.
Podawać od razu ciepłe, posypane świeżo startym serem Emilgrana.