Skład:

  • 400 g makaronu muszle
  • 200 g mrożonego groszku
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g świeżo startego sera Emilgrana
  • 50 g roztopionego masła
  • 20 g posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Muszle gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostudzenia. Groszek gotujemy kilka minut w wodzie z dodatkiem pół łyżeczki cukru i odrobiny soli. Odcedzamy i studzimy.

Ser ricotta rozgniatamy widelcem, mieszamy z połową startego sera Emilgrana, posiekaną natką, grzoszkiem i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyzki roztopionego masła.

Farszem serowym napełniamy muszle, układamy w naczyniu. Muszle polewamy pozostałym masłem, obsypujemy serem i gałką. Danie zapiekamy około 10 minut w 200 stopniach.