Skład:
- 400 g makaronu muszle
- 200 g mrożonego groszku
- 250 g sera ricotta
- 100 g świeżo startego sera Emilgrana
- 50 g roztopionego masła
- 20 g posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Muszle gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostudzenia. Groszek gotujemy kilka minut w wodzie z dodatkiem pół łyżeczki cukru i odrobiny soli. Odcedzamy i studzimy.
Ser ricotta rozgniatamy widelcem, mieszamy z połową startego sera Emilgrana, posiekaną natką, grzoszkiem i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyzki roztopionego masła.
Farszem serowym napełniamy muszle, układamy w naczyniu. Muszle polewamy pozostałym masłem, obsypujemy serem i gałką. Danie zapiekamy około 10 minut w 200 stopniach.